Friday, January 17, 2014

Hai Blogger

Salam

Dah agak lama blog ni tak di jenguk. (Owner sendiri xbukak amacam?)
Suka ramai reader yg ambik berat tp segan jgk kalau semua org tahu ye tak tp tu lah fungsi blog di alam moden ni. Tp kalau tgk skrg blog dah merata2 sampai rs xbest pulak (kenapa ntah). Dan ramai jgk blogger tegar pon dah senyap sbb faktor yg sama ataupon sbb komitmen. Mmg berbeza masa mula2 blogging dulu, sbb gigih blogging dan baca blog org jgk. Skrg mmg tak. Kalau ada pon sekadar kebetulan nampak kt feed. Kecuali satu blog tu je mmg akan check entry terbaru. Hehe.

Alhamdulillah skrg dah berkahwin pasti kehidupan dah berbeza. Kena lebih tanggungjwb dan utamakan keluarga chewahhh. Tapi blog ni bkn sunyi sbb tu tp sbb owner dah xgigih nak menaip di blog. Dulu2 seawal aktif dlm blog mmg mcm2 tulis. Ala2 mcm personal diary walaupon public. Haha. Tp skrg nak taip pon tatau apa sbb takda idea dan faktor masa.

Harini tiba2 nk taip tp next entry tatau bila. Xpe dah bleh jadi private blog semula kalau xde org baca.   Mgkn sbb skrg dh ada twitter, fb dan instagram. Konsep instagram lebih senang sbb gmbr semata dan bleh short video jgk kn. kecuali org tu gigih nk 'keek' pulak. Xpe lah mana2 pon bleh sbb mostly akan link kt fb dan semua org tahu.


Note:
Stail blogging zaman dulu. Bahasa dan ejaan sila abaikan kalau silap sbb taip tanpa fikir ayat sgt. Kira spontan tak kisah tanda koma, noktah atau huruf besar kecik. Mode perenggan, space dan enter je. Simple sgt.

Sunday, December 16, 2012

Blogging Off PC

Salam.

Yeah. Tiba2 pagi ni rasa nak update blog pulak. Agak2 bleh ke nk up hit nuffnang ye? Earning pon merangkak je. Saje da lama xtgk iklan yg byk. Kalau rajin update jgk kn. Blogwalking pon jrg sgt2 da.
Hari ni update dari app phone je. Sbb rasa simple dan mudah jgk dari sini. Xpayah nk on laptop yg hangat tu. Laptop tu cpt panas sikit, kena pulak xletak atas fan cooler. Letak ats riba jgn harap r. Nanti rs mcm kena panggang. Hehe.

Btw, (ecewahh) blog ni da redesign sikit. Takde keje haritu so gigih pegi tukar sane sini. Padahal bukan selalu update sgt lg dah. Tp harapnya korang yg ada dtg baca tak rs busan sgt. Dan tu baru 'its me' yg suke pengubahsuaian blog. :p Kadang2 ade jgk gigih blogwalking lg. Cuma xselalu dan bkn byk blog. Ade r yg sesalu (wink2) tp yg lain tu kdg2 dan jrg2. Bkn xnk baca dah tp masa spending utk ni da kurang. Tp tetap ingin amik tahu mcm dlu2. Antara yg salu ade kat side widget ni.

1. (Ehem2)
2. 'Saya kenal'
2. Geng Z

Menariknya mmg diorg ni tetap aktif dlm blogging ni. Contoh zie, sepet, joe.
Kdg2 sehari ade byk entry. Syabas. Gigih korang ye. Huhu. Xpe la byk reader. Tp yg da slowdown update mcm sy pon ade jgk rupanya. Mgkn x bersarang mcm blog sy tp ade la jgk sehari satu ke kn. Sbb masing2 makin busy dan ade komitmen lain kot kn. Kalau tanya masih minat blogging x, mgkn ade jwpan 'ya'.
Oklah setakat ni je k.

p/s: Awk pegi klinik ok, asyik sakit tgn tu. Xbleh biar lama2.

Thursday, September 6, 2012

Perjalanan

Salam.

Sudah lama xbertandang kat blog ni. Apetah lg melawat blog org. (blogwalking).
Sekali sekala mmg rindu jgk blogging. Xbleh nak gigih sgt sebab xde peluang nk online sgt.
Sedar x sedar da hampir 5 tahun dlm dunia blog. Walaupun dlm tempoh tu mmg ade pasang surut. Kejap gigih update, kejap sunyi. Hehe. Xpelah korang yg gigih tu teruskn lah. 

Dalam masa sama da 25 tahun sy hidup kt dunia ni. Mcm2 da lalui walaupon mungkin xsemua tp da byk jgk. Suku abad. Dari kecik, ke sekolah dan masuk ke dunia universiti. Sampai lah kerja. Dari berbasikal ke bermotosikal, dan sampai ke memandu. Hampir semua ke kemuncak kn. Takde rasa nak bawak helikopter ke kapal terbang kan. Hehe. Satu lg mungkin dari bujang ke berkahwin n berkeluarga. (senyum sampai pipi. Heeee). Sentiasa doa semua harapan dan impian tu tercapai. Doakan utk sy ye.

Memang ade ramai jgk rakan2 kenalan yg da berkahwin. Yg dah ade calon tu pon boleh nampak. Mungkin satu tahap, ramai yg sampai menimang cahaya mata jgk. Seronok kan. Tengok org lain happy. Itulah nikmat hidup yg Allah berikan kt dunia ni. Dlm pada tu, yg terkandas dan terleka pon ade. Mungkin sbb pengaruh org atau hasutan syaitan yg sentiasa ingin menyesatkan kita. Masa kecik kita diberikan didikan agama dan ilmu yg sepatutnya. Xkira sedikit atau byk ia tetap ada. Paling penting kita yg buat pilihan yg baik atau buruk.

Kadang2 kita cuma tgk dlm drama atau lakonan, tp kini mmg kita boleh perasan mmg ia wujud dlm yg nyata. Baru ku tahu. Mungkin kita sendiri lalui kan. Kalau yg xbaik hrp jadi teladan n pengajaran utk kita berubah jgk. Mcm2 kan, nak pulak dunia pon hampir ke kemuncak bila masuk akhir zaman. Erm. Harap kita bersedia utk hadapi dunia dan akhirat jgk yg kekal.

Berbalik pd diri sy semula. Nak selitkan kisah hati sy. Hampir dua tahun dah. Bila kita kenal sesorg tu tak bererti kita kenal dia sepenuhnya kan. Sentiasa terus ingin mengenali n belajar lebih tentang dirinya. Dlm tempoh tu tentu ade yg berubah dan hrp ia ke arah kebaikan n lebih baik. Paling penting cinta tu makin matang kn. huhu. Org kata cinta lepas kawen lg sesuatu ye. So...hehe

Saya pon tatau ape yg sy taip panjang2. Tp tiba2 rasa nk taip. Huhu.
Mlm ni rasa nyaman kan.



*awk cpt sembuh k. Mkn ubt bila perlu.

Tuesday, June 19, 2012

Duduk


Salam.

Alangkah seronoknya dpt kerusi yg empuk terutama bila mengantuk atau pnt. Mmg nikmat tu akan terasa bila dpt ketika sgt2 perlu kn. Sebenarnya ade sedikit mengantuk harini mgkn sbb tido sedikit lewat. Tp kalau time study dlu semua mmg hebat tdo lewat. Sy pon xbleh tdo lewat sgt sbb tdo tu sgt bermakna. Hehe.

Sebut pasal duduk tu mmg nk ikut kerja skrg ni sgt2 susah jgk nk dpt peluang duduk kdg2. Ke sana kemari xkira masa sbb nk tolong org dgn masalah IT. Tp kalau problem tu kita dpt selesai mmg ade rs puas hati sbb jd penyelesai problem tu. Tgk reaksi diorg pon kdg2 ade sgt2 menghormati kita sbb kita da tlg diorg.

Gambar tu sbnrnya gmbr dlm TGV punya seat. Arrangement ea dari segi ketinggian tu ok. Cuma bila nk sandar kepala tu yg bermasalah ckit sbb xdpt nk sandar. Hehe. Permandangan org blkg tak terganggu sbb seat rendah. Tp berbahaya jgk kalau jenis yg kaki naik keats mau tersepak kepala org tak. :p

Oklah sy tatau nk merepek ape lg. Tp nanti lah sy buat entry lg bila ade story lg better k.


Notakeciktapinampak: hepi21monthsaryluvusomuch.

Friday, June 8, 2012

Meja


Salam,

Lately baru gigih nk taip ckit dari email n update ke blog. Dengan kata lain update guna email saje. Tu pon td boleh pulak draft terhilang, padahal da taip byk. Huhu. So da lupa pe taip td. :p

Just rasa xsabar nk tunggu weekend. Harini sedikit bermalasan sbb smlm cuti tp harini keje blk lak. Esok weekend!
Hari2 keje so kena r feeling2 nk weekend jgk. Dua tiga hari ni tdo cm lewat dr biasa, tatau knp. Mengantuk tp xrasa nk tdo lg. So mengadap komputer n to-do list yg xpernah hbs. huhu. Zzz.

Apepon, happy weekend utk korang semua n awak jgk :)

Wednesday, June 6, 2012

Kerjaya & Kewangan

Salam,

Hari2 yg makin mencabar buat sy terfikir ttg kewangan skrg.
Yes, mmg duit tu antara keperluan masa skg terutama utk yg duduk kt area bandar ni kan.
So da terfikir nk cari2 sumber pendapatan tambahan kalau ade.
Kalau boleh nak jgk 'upgrade' kerja atau gaji. Kena bersabar ckit sbb belum sampai 2 tahun kt sini.

Nk kena plan utk simpan duit utk kahwin jgk. Disamping duit utk beli pe saja yg nak atau guna.
Xkira utk sapa tp biar tu yg kita nk.
Sbb duit yg hbs utk benda2 rutin tu mmg xdpt lari cuma cm aik owh tinggal tu je balance gaji. Huhu.
Kena bersbr ckit sbb xbleh cpt terpengaruh nk beli sgt. Nak simpan susah tp nk hbs kn senang je kn.

Doa tu paling penting jgk utk dpt ketenangan dan moga dipermudahkan-Nya segala perancangan.
Sebenarnya tatau pe yg boleh buat utk masa skrg ni.
Kalau r korang ade idea utk tambah sumber kewangan bleh r bg idea kt sy.
Bkn nak kaya tp cuma nk ade sumber kewangan yg stabil utk diri n keluarga.

Nanti kahwin jadi tanggungjwb utk sy jg family. Kalau bleh biar si dia duduk umh aje jadi isteri, ibu dan suri rumah. Tu harapan sy jgk..

Thursday, May 31, 2012

Dah Bulan June

Salam..
Tatau naper da xde angin nk update blog.
kawan2 pon da delete link diorg ke blog ni agaknya.
dari januari terus jun da ni...skip sgt lama baru update ni muncul.
sje suke2 nk taip dimalam hari tanpa hala tuju. kadang2 busan jgk bila tdo awal. (awal ke)
tp tdo tu mmg sedap. terutama bila hari kena pegi kerja.
cer time cuti mau pagi2 da cerah mata.

kerja kat ofis sekarang makin mencabar. bukan sebab kerja makin susah tp kerja dari team da kurang.
nak kata ahli bertambah xde r sgt cuma kerja dah di bahagi kn.
tp adekah bebanan tu cukup utk sorang yg tanggung tu?
kalau kerja setakat bergantung pd complain org mmg r tak byk.
tp masih ade keje lg dari org sekeliling yg panggil..termasuk yg call kt ext ofis.

masa mula masuk kerja da target utk setahun. so bila capai tu rasa lega sbb bkn senang nk berthn.
tp bila pk kn bkn senang nk dpt kerja dgn gaji n task yg level cmtu.
mmg nanges p interview merata nk yg kita minat n lg berpuas hati dgn gaji yg diberi.
so boleh ke capai utk tahun kedua ni? tp tgk kn 'network' kt ofis mmg ok.
bila org kenal kita n tau cara kita kerja cmner, mereka jadi ade sedikit hormat.

dalam masa sama rasa nk ade perubahan. dari segi kewangan n kehidupan.
harap semua makin lebih baik hendaknya. kalau igt masa study dlu mmg cabaran tu kira hebat.
dari hari2 yg ade pop kuiz pon da berdebar. apetah tunggu midterm exam n final exam.
seronok je bila lepas setiap level. tp zaman tu tetap indah sbb kita tgh timba ilmu.
walaupon time tu jgk la gigih dgn blogging ni.

rupanya seronok jgk taip cara cmni lagi..tak perlu nk susun ayat. just taip ikut buah fikiran.
cara ni cara yg sama masa saya mula blogging dlu masa masih guna Frienster punya blog.. :p
sbb time tu pon xde org yg tau sgt blog sy..hehe, so mgkn yg kenal n tau link je r baca.

buat luv...sori bila mana sy terslh kata n tanpa sedar melukakn hati awk. kdg2 sy ckp tanpa berfikir. dgn kata lain melalut agaknya. dlu sy mmg lg sgt pendiam n xbyk ckp. tp kira skg ok ckit kot ckp byk ckit..atleast dgn awk.huhu..yg paling sy pasti n maksudkan tiap masa...ilysm <3

baiklah..setakat ni dlu...tatau bila lagi sy nk taip cmni... :P