Thursday, April 24, 2008

SMS

Actually..dalam post ni sy nk citer kn tentang "SMS".
Kekadang kita mudah buat andaian n terasa dengan sms yang rakan2 kita sent kepada kita. tapi sedar kah anda, sms tu tak menyampaikan sepenuhnye pe yg anda sangkakan n mungkin anda tersalah tafsir.


Ade tiga point penting saya nak jelaskan:

  • Body Language Message

  • Voice Tone

  • SMS Text Lingo


  • First, setiap kata2 atau mesej perlu kan penyampaian "Body Language Message" supaya mesej tu dpt disampai n difahami dgn tepat. Kkdg bila org tu tu nk menyatakn sesuatu mereka memerlukan body languange supaya pe yang ingin disampaikan dpt difahami dgn gaya penyampaian yang sesuai mengikut mesej seperti mrh, gurau atau suke. Ini utk mengelakkan seseorang itu salah fhm.

    Next, "Voice Tone". Ade sesetengah msg perlu kn penggunaan voice tone ikut msg. bila kita kita sampaikn msg tanpa voice tone seseorg tu lebih mudah slh fhm. tapi yang ingin dijelaskn ialah supaya org tidak mudah menilai sesuatu sms dgn cepat dan terus salah sangka kerana kkdg tanpa voice tone mayb ape yang anda sangka tu tidak betul.

    Lastly, ialah pengguan "SMS Text Lingo". Jika korang tak fhm pe benda ni..ia adalah penggunaan singkatan dlm sms. Ade segelintir org suke guna singkatan perkataan yg terlalu sukar difahami. kkdg singkatan tu tak pernh wujud pon mmg menyukarkan pembaca.


    Mengikat pengalaman saya, pengguan "!" jgk sgt bahaya.
    org mudah salah sangka. mereka menyangka kita marah. jadi berhati2 bila nak guna "!" =)

    No comments: