Monday, April 26, 2010

Vlog vs. Blog

Salam.
sorry u guys coz no update lately. semua ok just kekurangan masa nk fokus kt blog. masa byk cuma nk stay dpn blog je tak. ehe. actually tak lama dlu penah terlihat n terpegun ngn dunia Vlog. Boleh google utk tau lebih lanjut pasal Vlog tp utk entri ni just nk share keunikan Vlog berbanding Blog :)

Vlog bleh jgk dikenali sebagai Video Blogging atau Vlogging atau Video log. ia masih sama mcm blogging biasa cuma medium yg disampai kn dlm bentuk video :) so jgn confius sgt dgn nama nye cuma fhm kn pe tu video blogging je dulu :P its ok..nk tau lebih lanjut bleh google atau bukak Wikipedia ni.

OK. ape yg menarik sbnrnye?
iye, mmg rasanya dunia blogging secara 'bertulis' lebih popular and ramai kalau kt malaysia ni. malah rasanya bleh kata mcm semua org nak ade blog. tak kira blog tu aktif atau tak. dan ade kala info pon berbeza and ada kala berulang2. saya cuma berpeluang 'kenal' beberapa org yg buat vlogging terutama dari YouTube je. ada lagi platform lain cuma so far yg sy 'knl' tu dr youtube saje.

kemungkinan kurang sbb tak ramai yg 'berani' nk tonjol kn diri terutama dlm bentuk video kn. plus nanti lg senang org kenal n kritik. berbeza bila taip je org cuma baca, tu pon kalau baca semua pe yg kita taip kn..agagaga. tambahan lagi, tak ramai yg ade kamera video yg berkualiti tinggi. berbeza dgn diorg yg lebih mampu upload video berkualiti HD. biasa satu lg cuma mereka yg ade rupa je berani and lebih senang UP. tp bleh je sapa2 pon nk wat :)

straight to the point (cewah), ade lah sorang youtuber yg jgk vlogger ni. video2 dia menarik jgk sbb dia citer pasal tips2 and cara make up (ni sesuai utk perempuan la). dan kebetulan jgk dia cantik (kebetulan ke? haha). pe yg penting nye nk share kt blogger girls yg suke make up tu. dia yg jgk dikenali sbg MichellePhan, selalu jgk upload video tentang make up nye tutorial. ni bkn utk sy sbb sy bkn perempuan n tak make up pn..wakaka :p

bleh tgk satu video tips dari dia kt bwh ni..


kdg just suke tgk sbb tertarik dgn muzik background dan animation yg simple tp cukup menarik dia guna utk buat video2 kt page dia. ade byk lagi video2 tips lain bleh tgk kt page MichellePhan ni. bkn nk promote dia ke pe just rasa mungkin tips kt ctu ley guna jgk utk korang yg girls tu :)

10 comments:

SyahmiFikri said...

huhu.. 1st.. yeayhh...
bukan pe vlog nie cam susah je.. org nak tgok pon kena buffer lama2.. hihihi

Shafie said...

ehe..yeah.
biasa nye org yg nk tgk pon kna ade internet yg ok.
tp kalau kt 'sane' internet diorg mmg laju :)
mayb tu jgk satu faktor yg buat vlog kurang Up.

AyanaAsham said...

kdg2 bersembunyi di sebalik tulisan kan lebih cool :D

Shafie said...

yana..
sbb tu yg muncul tu hot..haha

soffya cik bulan said...

he..thnks.bru ku tahu apa itu vlog...wakaka..Nk citr dlm entry lh..kelakar tau.

kamu, dh jwb tag blum?bila lg?hutang2, naik bunga la...hehh

Shafie said...

soffya..
ade cite pe tu..hehe..
nk tau gak ni :D

tag yg mana lg tu :P

Sue Anna Joe said...

Ada beberapa kali buat vlog, tapi ntah rasa tak selesa and tak natural, mesti nak terkontrol. Lebih selesa berblog dengan menaip sahaja.

Ingat nak buat vlog lagi, tapi selalu macam rasa tak best. Tak jadi post. Takpa, berusaha!

Shafie said...

sue..
yup2..penampilan tu jd penting bila buat vlog kn..nanti org kritik plak.
kecuali natural mmg ade tarikan bila 'bervideo' hehe..

teruskn buat vlog jika ade hasil yg menarik =)

sophie said...

kalau internet macam siput mesti x best nak singgah vlog org. kan?

Shafie said...

sophie..
yup2 btl tu..
mmg sedey nk tggu hbs buffer :P
kna plak tenet cm skg ni