Wednesday, May 5, 2010

Twitter Clients

Salam..
kali ni nak citer ckit pasal twitter. bkn buruk atau baik.
tp nk share pasal software yg boleh korang guna utk 'bertweet2'.
mungkin tak ramai yg bese tweet2 ni tp ade je yg rajin update status twitter diorg. semestinye diorg mungkin da bese guna software2 ni..

btw untuk yg belum ade twitter tu leh r register kt http://twitter.com
fungsi nye mcm status fbook korang cuma biasa org akn reply direct.
sama ade cara reply atau retweet.

shafie pon taknk citer pnjg sgt pasal twitter tp skg pon ade wujud formspring.me yg seakan twitter tp berbentuk soal jawab dan khusus utk dijwb sekali je antara mereka. mungkin kalau jadi thread cm wall facebook tu lg menarik kot. ni mungkin buat yg tak fhm tu lg konfius je :P

ok, terus ke software twitter client yg sy rs antara yg terbaik.

1. TweetDeck

2.
Seesmic

3. DestroyTwitter
Photos source: Google.

Yeah..sy tak nk jelas satu persatu tp pe yg sy bleh kata, sblm ni sy suke guna DestroyTwitter sbb ia stable n 'ringan'. cuma ade features tertentu yg ia masih lum ade dan info tak begitu detail seperti yg sy hrp kn.

Buat masa ni sy tgh cuba guna TweetDeck lak. rasa ia ok so far sbb nampak ade feature2 yg menarik cm filter dan bleh view profile dgn lebih detail. notification pon bleh pilih nk camner.

Seesmic pon tak kurang hebat. ade feature2 yg sama mcm TweetDeck cuma bila banding ade la ckit2 yg lebih kt TweetDeck lg yg buat sy suke. tp kdg2 benda tu xde r penting sgt.ehehe

So korang ley nilai sendiri n guna mana yg korang rs selesa. paling penting semua free :D kalau perlu cuba je tiga2 sekali..hehe. ade byk lg twitter client cuma sy pilih 3 untuk nak share ngn readers semua :)

Sebelum tu untuk blogger yg ade Twitter tu jom r 'follow' twitter Shafie.
takde lah aktif sgt tp seronok jgk bila ade org bleh twit2 sama2. =)

http://twitter.com/shafie87


kalau ade benda nk soal jawab bleh tny kat formspring.me ni atau terus tny di ruang komen/chatbox/YM :D

11 comments:

AyanaAsham said...

da jrg update tweet.ape sal ek!
ye la bizi study.ngeeeeeee

A D I A said...

kurang minat twitter ni cam serabut? facebook je ok tapi kekadang semak gak.

oh saya sudah tua.

s h e e said...

hurm...sy xde lg tweeter ni...besh kew...malas nk cube...hahah...

anastasyea said...

kita pun jarang guna twitter.. =)anastasyea

Shafie said...

yana..
bz sgt ye..hehe.
update je sekali sekala pon ok :P

kak adia..
hehe..semak jgk kalau asyik jenis yg ramai2 tu. twitter sy tak aktif mana jgk. kalau ramai2 serabut jgk kot.

aishah..
kena rajin update n ramai follower baru best.kalau kita je update cm ckp sorang jgk..haha

anastasyea..
tak ramai yg rajin update..
kecuali jenis yg ade suke update dr hanfon. :)

sophie said...

Dah memfollow twitter kamu!

Shafie said...

sophie..
yay :D
da rekues nk follow kamu :P

soffya cik bulan said...

barang free mmg best kan encik shafie...hehe

msh sgt buta kayu ttg twitter..haha.tk reti pun...tk reti...(smbil guiling2...haha)

Shafie said...

soffya..
hehe..yup..
alahai..meh la sy ajar cmtu.sy ajar cikgu? :P

Redbloodsnow said...

zie still out-dated nyer olang taw. still nan ado tweeter...kehkeh :P

Shafie said...

zie..
xpe masih bleh up to the date..
t wat twitter..kita follow2 pastu kita twitt2 ek :D