Thursday, June 24, 2010

Maglite vs. Fenix vs. Surefire

Minat Flashlight?
tak ramai rasanya yg minat produk2 ni macam sy.
tapi sekadar utk share kat korang :)

melalui pengalaman saya sebagai seorg penggemar lampu suluh.
ade 3 brand yg sy kira sebagai brand yg cukup popular.
*ade byk lagi jenama tp pilih 3 ni je k




Maglite mmg bleh kata cukup popular di kalangan penggemar flashlight.
sbb kalau kat malaysia bleh kata senang jgk nk jumpa kat kedai2.
harga tu mmg standard harga brg luar lah kan.
tapi amat berbeza ngn torchlight2 yg 'murah2' tu.
kalau yg biasa explore pasti akan jumpa brand ni jgk..




Kebanyakan design flashlight keluaran diorg kecik2 je..
tapi kualiti cahaya amat ketara kalau dibanding ngn Maglite tadi.
bateri yg diperlukan pon bese jenis yg 'rare' nk dpt kt kedai runcit.hehe.
tp masih bleh cari di kedai2 tertentu. CUMA..kalau korang nk tau...
harga utk surefire ni bleh cecah ratusan ringgit walaupon yg model biasa..
so fikir dua kali gak nk beli. kecuali yg btl2 minat n byk duit sgt. :P




Ok, yang ni pulak jenama Fenix.
harga bleh kata tak semahal surefire.
kualiti cahaya jgk lebih elok dr maglite.
ada yg berpendapat tak dpt lawan surefire
tp kalau tgk kiraan lumen, mmg da hebat.
buat masa ni target sy utk ade satu flashlight ni :D


So suke yg mana?
bese nye kalau bleh nak yg kecik tp terang la kn :)



Photos source: Google, Maglite & Surefire

5 comments:

Clara Emily Cancer said...

minat flash light ke?

fLoRanCe said...

flash lite nk buat ape...skodeng ea???!! jeng~~ jeng~~` hehehehehe...

Shafie said...

lia..
haah..sgt tertarik dgn flashlight yg terang..hehe.

flo..
hahaha...skodeng flo baru tau.. :P

.::WaNiE::. said...

soalan sy

apakah flashlight yg digunakan dalam video clip mizz nina

eh ni bukan formspring eh hahahaha

main suluh suluh syok ek :P tp awak suluh ape :P

Shafie said...

wanie..
torchlight diorg guna cm lain ckit.
tp ade angle2 nmpk cm maglite jgk.
tp tak rs tu maglite.
(sy jwb jgk)

sy suluh langit... :)